Psikolojik Testler

Psikolojik Testler

Kayra Psikoloji Divider

Yetişkin Zeka Testleri

16 yaş ve üzeri bireylerin zihinsel yeteneklerini ölçen WAIS testi, sözel ve performans olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Sözel bölüm bireyin sözel muhakeme, sözel ifadelendirme, sözcük dağarcığı, işitsel dikkat, uzun süreli bellek gibi sözel becerileri ölçen alt testlerden oluşurken, performans alt bölümü ise görsel dikkat, görsel-algısal organizasyon, üç boyutlu algılama, psiko-motor beceriler, işler bellek gibi daha çok performansa dayalı alt testlerden oluşmaktadır.

WAIS-III te bu iki ana bölüm kendi içerisinde de alt bölümlere ayrılmakta, bu şekilde bireyin sözel ve performans yeteneklerini daha detaylı değerlendirmek mümkün olmaktadır. Buna göre, WAIS-III sözel ve performans ana bölümlerinin altında toplanan 4 endeks skor ve 14 alt boyuttan oluşmaktadır.

Türkiye normları henüz olmayan WAIS-III, Amerikan normları ile değerlendirilmekle birlikte, deneyimli klinisyenler tarafından bireyin zihinsel becerileri ile ilgili detaylı bir bilgi vermekte ve klinik amaçlarla sıklıkla kullanılmaktadır. WAIS-III bireyin güçlü ve geliştirilmesi gereken zihinsel yetenekleri ile ilgili detaylı bir yol haritası sunmakta ve ölçme amacının yanı sıra terapi planının yapılmasında da oldukça önemli bir değerlendirme aracı olarak görülmektedir. Uygulama, puanlama ve yorumlamada özel eğitim ve deneyim gerektiren WAIS-III ölçeği’nin uygulanması, kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 1,5-2 saat sürmektedir.

Gelişim Testleri

Kayra Psikoloji Divider

Gelişim testi, çocuklarda var olan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir ölçme aracıdır. Yaş grubuna, süreye ve uygulama şekline göre birbirinden farklı testler bulunmaktadır. Yine bu testleri uygulayan kişi ve kurumlarda da yetkisel farklılıklar olabilmektedir. Testin neden uygulandığı ve sonuçların kiminle paylaşılacağı da hangi testin nerede uygulanabileceğini belirlemede önemlidir.
Özellikle resmi kurumlarda talep edilen belli başlı test türleri ve geçerli kabul edilen kişi/kurum seçenekleri olabilmektedir. Testler çoğunlukla okul öncesi yaş grubundaki çocuklara uygulanır. Uygulama aralığı sıklıkla 0-6 yaşı kapsamaktadır. Gelişime yönelik testlerin çoğunlukla gelişim geriliklerinin tespiti için kullanıldığı düşünülmektedir. Oysa hedef gelişim düzeyini tespit etmektir. Gelişim geriliği olabileceği gibi, normal gelişim veya ileri gelişim sonuçları da alınabilir.

Objektif ve Projektif Testler

Kayra Psikoloji Divider

Objektif kişilik testleri arasında en çok kullanılan ve en iyi bilinen testlerden birisidir. MMPI-2 567 doğru/yanlış şeklinde cevaplandırılan sorudan oluşur. Yaklaşık 1-1,5 saat kadar zaman alır. MMPI-2’den birçok skala puanı elde edilir. Bu skalalar arasında L, F, Fb, VRIN ve klinik skalalar (Hs, D, Hy, Pd vs) yer alır. Sonuçlar farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. MMPI-2 sonucu, diğer tüm testlerde olduğu gibi, tanı koydurucu olarak kullanılmamalıdır.
Projektif testler ise daha dolaylı ve daha az yapılandırılmış, değerlendirmeleri çok daha fazla yoruma dayanan testlerdir. Verilen yanıtların kişinin fantezilerini, korkularını, kişiliğinin bilinç altındaki kısmını ve iç dünyasını yansıttığı düşünülür. Olgu, verdiği yanıtların nasıl yorumlanacağını tahmin edemez. Projektif testlerde genelde olguya bir resim veya şekil gösterilir ve gördüğü şeyin kendisine ne hatırlattığı veya düşündürdüğü sorulur.

Erken Dönem Gelişim Testleri

Kayra Psikoloji Divider

0-6 yaş grubundaki çocukların bir uzman tarafından gelişimsel olarak değerlendirilmesidir. Çocuklarda gelişimsel olarak gecikme olduğunda kullanılan bu testler çocuğun genel gelişiminin takip edilmesi amacı ile de belli aralıklarla uygulanabilir. Özellikle gelişimsel zorlanmaların olduğu durumlarda erken teşhise ve müdahaleye olanak sağlar.Çocuğunuzun; İnce Motor Beceri, Kaba Motor Beceri, Dil Bilişsel Alan, Sosyal Beceri ve Öz Bakım becerileri hakkında bilgi sahibi olabilir genel gelişimini objektif bir test aracılığıyla takip edebilirsiniz. Not: Gelişim Tarama Testleri zeka testi değil çocuğun bulunduğu yaş dilimine göre gelişimini değerlendiren bir testtir.

Çocuğunuzun genel gelişimini görmek adına merkezimizden randevu alabilirsiniz.

Cas Testi

Kayra Psikoloji Divider

Çocuğunuzun okul başarısında düşüş varsa, Dikkat ve odaklanmada sorun yaşıyorsa, Basit hatalar yapıyorsa, Evde soruları çözebiliyorken sınavda aynı ya da benzer soruları çözmede zorlanıyorsa, Duygusal zorlanmalar ve kaygı yaşıyor, bu durum akademik başarısını olumsuz etkiliyorsa, Zaman yönetimi konusunda zorlanıyorsa çocuğunuza CAS testi yaptırabilirsiniz.

CAS Testi Nedir? 5-17 yaş aralığına uygulanan bilişsel değerlendirme sistemidir. Öğrenme süreçlerinde yaşanan zorlukları bütüncül bir yaklaşımla ele alan nöropsikolojik bir testtir. Dikkat, planlama, görsel hafıza, kısa süreli işitsel hafıza, yönerge alma ve muhakeme becerisi gibi öğrenmeyi etkileyebilecek birçok gelişim alanı hakkında bilgi verir.Yapılan test sonrasında elde edilen sonuçlara göre ihtiyaç görülen alanlarda bir program oluşturulur.

Nörolojik Testler

Kayra Psikoloji Divider

Nöropsikiyatri, nöroloji ve psikiyatri bilimlerinin birleştiği, beynin yapısı ve işlevleri ile insan davranışları arasındaki bağıntıyı inceleyen tıp dalıdır. Nörobiyolojik ve psiko sosyal faktörlerin birbirleriyle olan etkileşimi ile beynin fonksiyon bozuklukları neticesinde görülen psikiyatrik davranış bozukluklarının tanısı ve tedavisini amaç edinen bir yaklaşımdır. Kısacası beynin, bozuk düşünce ve davranışlara etkisi tespit ve tedavi edilir. Hem nörolojide olduğu gibi sinirsel bağlantılar irdelenir, hem de psikiyatride olduğu gibi karşılaştırma ve kıyaslamalar yapılır. Nöropsikiyatri; dil, zekâ, algı, hafıza, dikkat bozuklukları gibi iki bilimin ara bölgesinde kalan alana yönelir.

EMDR ve Hipnoterapi Danışmanlığı Sayfamıza Göz Atın

Bireysel Terapi Danışmanlığı Sayfamıza Göz Atın